Affiliate Marketing

Planirao sam svakako nekad napisati ovaj post, ali kada sam danas vidio u statistikama da je neko pronašao ovaj blog, googlajući pojam CBproADS, onda sam odlučio da to napišem odmah.Rekli smo nažalost da je trenutno dostupan samo građanima Hrvatske, dok će ostali susjedi morati malo pričekati. Možda od toga nešto ispadne i dobro za njih, jer će imati više vremena da dobro prouče Clickbank, i spremniji dočekaju njegov dolazak i u ostale balkanske zemlje.


Clickbank ima more dobrih, i manje dobrih proizvoda. Neki Clickbank publisheri nude svojim affiliate partnerima veliki izbor promotivnog materijala - od bannera različitih veličina, artikala, landing stranica...


S druge strane, neki su zapostavili taj aspekt promocije, i koliko god dobro da nekima od njih ide, išlo bi ih sigurno još bolje da su pomogli svojim affiliate partnerima u promociji njihovih proizvoda, opskrbljujući ih dodatnim promotivnim materijalom.


Kako god, što se tiče nekih informativnih stranica, tu svakako promo materijal i nije najbolji način za promociju Clickbank proizvoda.
Daleko najbolji način za oglašavanje su tekstovni linkovi. Nebrojeno puta je dokazano da takav vid oglašavanja donosi najveći broj klikova, a onda kasnije i prodaja. Sve se to još dodatno povećava ako su linkovi relevantni sadržaju stranice na kojoj se vrši oglašavanje.


I to je osnovni razlog ogromnog uspjeha koji je postigao Google Adsense. I to je osnovni razlog zbog kojeg je Adsense preokrenuo cijeli net naglavačke. Relevantni, kontekstualni oglasi su postali tzv. win-win situacija, i za oglašivače, i za prodavače oglasnog prostora.


Clickbank funkcionira na drugi način, stoga je takav način iskorištavanja oglasnog prostora bio, ne nemoguć, ali vrlo težak za implementirati. Bolje rečeno bio bi to jako mukotrpan posao. Stalno postavljanje novih linkova, zamjena starih, testriranje... sve bi se to moralo raditi ručno, a posao na Internetu se radi sa što većom automatizacijom svega što se može automatizirati. Inače se nema vremena za sve pokriti. Naravno, kvalitetan sadržaj ne može biti automatiziran, već se mora poraditi na njemu. Nekvalitetan može, ali o tome drugom prilikom :)Tako je bilo sve dok se na tržištu nisu pojavile kompanije koje su počele nuditi Clickbank oglase koje izgledom neodoljivo podsjećaju na Adsense. Meni, iz više razloga, najdraža od svih tih opcija je CBproADS.


CBproADS ( Clickbank Professional Ads ) nudi nekoliko različitih formata oglasa, koji mogu u potpunosti zadovoljiti sve potrebe za oglasnim formatima na jednoj stranici.


Pa tako imaju kontextualne oglase koji su skoro identični Adsenseu. Imaju iste formate veličine, mogućnost editovanja boja teksta i pozadine, odabira posebnog kanala za lakše praćenje statistika i sl. Izvrsna stvarčica kojoj bi jedina mana bila vrlo vjerovatna kolizija sa Adsenseovim pravilima korištenja. Nisam u potpunosti siguran, ali s obzirom da u Adsenseovim pravilima stoji da se na jednoj stranici ne smiju nalaziti Adsense i oglasi koji svojim izgledom mogu podsjetiti na Adsense, onda je vrlo vjerovatno da bi korištenje CBproADS tekstovnih kontekstualnih oglasa i Adsensa na jednoj stranici, bilo kršenje Adsenseovog TOS-a ( Terms of Use ). A to nitko ne želi, Adsense account je ipak dragocjen.


Slijedeći bi bili Block Image oglasi, koji su slični ovim kontekstualnim, osim što uz sebe imaju ono, čiju zabranu, oni koji vrte Adsense na svojim stranicama neće nikad prežaliti. A to su sličice uz oglase. Nesumnjivo je dokazano da oglasi uz koje se nalaze relevantne sličice, izazivaju više klikova. Bili su široko upotrebljavani pri korištenju Adsensa na mnogim stranicama, ali nakon što su webmasteri uvidjeli njihovu vrijednost, počeli su ih implementirati na takav način da bi ih u potpunosti uklopili u izgled stranice, pa korisnici nisu imali pojma da li klikaju na oglase ili na sadržaj stranice. Iz tog razloga je Adsense zabranio upotrebu takvih oglasa, i banirao mnoge koji su se oglušili. Naravno, kod Clickbank oglasa nema nikakve smetnje da se korisnik koji put i zbuni ;), jer oglašivači ne plaćaju po kliku, već po prodanom proizvodu, pa je poželjno da i klikova bude više.


List image oglasi su jako slični block image oglasima. Razlika je samo u tome što nemaju nikakvog dividera između oglasa, imaju veći broj formata veličina, i omogućuju postavljanje do čak 12 oglasa u jedan blok.


Tu su još i slide show oglasi koji vrte oglase u izabranom formatu u stilu slide showa, scrolling oglasi tj. textovni oglasi koji idu u scrolling formatu. Vrlo su simpatični, ali ne sviđa mi se način na koji je riješen prelaz sa zadnjeg scrroll oglasa, u prvi oglas, jer je to vrlo nespretno napravljeno, i sam prijelaz je vrlo primjetan.
I na kraju postoje još i banner oglasi u svim veličinama.


Sve u svemu, širok izbor različitih formata, i sa aspekta izgleda, i sa aspekta veličine i tipa, i izvrstan alat za promoviranje Clickbank proizvoda, i prikupljanje affiliate provizija.
E sad malo o cakama :)


Koji je interes CBproADS vlasnika u svemu ovome ? Mora biti interes negdje, zar ne ? Nema džabe ni u ..... samoposluzi. ;)


Ma u stvari ima. CBproADS je omogućio i besplatnu i plaćenu verziju.
Registracijom na CBproADS-u postajete free member, i svim oglasima koje uredite u svom panelu se dodaje vaš clickbank affiliate URL koji omogućuje praćenje statistike i ostvarenih provizija. Caka je u tome što se kod free verzije, oglasi u koje je "ugrađen" vaš Clickbank affiliate url vrte u 50 % ostvarenih učitavanja, dok ostalih 50 % idu oglasi sa Clickbank affiliate linkom vlasnika CBproADS-a. Dakle, u 50 % slučajeva postoji mogućnost da neko klikne na oglas sa vašim linkom, i eventualnom kupovinom vama donese proviziju, a u 50 % slučajeva ta mogućnost je na strani CBproADS vlasnika.
Znam da nije idealno, ali je besplatno i nema puno priče, kolege moje drage :) Još uvijek je to odlično, i još uvijek imate velike mogućnosti za zaradom. Čaša je polupuna, a ne poluprazna, zar ne ?


Može to biti i idealno tj. vaši affiliate link može biti unutar oglasnih linkova u 100 % slučajeva, i tad samo VI imate mogućnost za zaradom od ostvarenih kupovina.
To je druga vrsta članstva, ali ona plaćena. Iako je donekle bezobrazno to i nazvati plaćanjem, jer je cijena svega 39.99 $ godišnje. To je nekih 3 dolara mjesečno, tj. otprilike jedna do dvije prosječne affiliate provizije. Jedan ili dva prodana proizvoda u godini dana. Dovoljno je reći da je to zaista vrlo, vrlo teško ne ostvariti.