Crni kim pomaže oboljelima od raka



Crni kim pomaže oboljelima od raka

Znanstveno istraživanje koje je proveo The Cancer Immune-Biology Laboratory (Južna Karolina, SAD) pokazalo je da ulje crnog kima djeluje kao modulator odnosno da potiče postizanje ravnoteže unutar imunološkog sustava, ali i unutar svih ostalih tjelesnih sustava. Stimulira koštanu srž na proizvodnju imunoloških stanica čime se povećava proizvodnja proteina interferona koji štiti zdrave stanice od štetnog djelovanja virusnih bolesti i uništava tumorske stanice te se povećava broj antitijela koja prepoznaju, izoliraju i uništavaju strane stanice, odnosno antigene. Prema tome, zdrav imunološki sustav prepoznat će i uništiti maligne stanice prije nego što tumor može ozbiljnije ugroziti pacijentovo zdravlje.
Znanstvenici iz Kimmel Cancer Centera s filadelfijskog Sveučilišta „Thomas Jefferson“ utvrdili su da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih stanica karcinoma gušterače te ih uništava pospješujući proces apoptoze odnosno programirane smrti stanica ili svojevrsnog suicida stanica kao mehanizma kontrole nefunkcionalnih, mutiranih ili drukčije oštećenih stanica. Rezultati njihova istraživanja sugeriraju da bi timokinon kao preventivno sredstvo mogao pomoći pacijentima kojima je operiran karcinom odnosno koji su primili kemoterapiju te osobama u kojih postoji visok rizik od razvoja karcinoma.
Brojna istraživanja raznih svjetskih onkoloških stručnjaka pokazuju visoku učinkovitost timokinona u izazivanju apoptoze tumorskih stanica raka debelog crijeva, agresivnih oblika raka prostate, raka dojke…
Studije su pokazale da ulje crnog kima također smanjuje štetni učinak zračenja kod radioterapije pri čemu dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Zbog snažnog antioksidativnog djelovanja i pozitivnog učinka na imunost, posebno je učinkovit u osoba koje primaju kemoterapiju jer ubrzava oporavak između tretmana kemoterapije i pojačava njezinu učinkovitost.

Crni kim pomaže kod povišenog kolesterola i dijabetesa

Ulje crnog kima bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži oko 24% jednostruko i 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina među kojima su omega-3 i omega-6 one koje najviše utječu na zdravlje. Za ljudski metabolizam optimalan je omjer masnih kiselina 1:3 (omega-3:omega-6). Zbog promjene načina prehrane omjer masnih kiselina danas iznosi 1:10. Dobro uravnotežen unos nezasićenih masnih kiselina povoljno djeluje na sastav masnoća u krvi dovodeći u ravnotežu krvne lipide te tako sprečava aterosklerozu, srčani i moždani udar.
Kolesterol u najvećoj mjeri nastaje u jetri. Nalazi se u svim tjelesnim stanicama. Sastavni je dio stanične membrane i osigurava normalno funkcioniranje svake stanice u organizmu, ishodišni je spoj iz kojeg nastaju mnogi hormoni, uključujući spolne hormone, hormone mineralokortikoide, glukokortikoide i vitamin D.
Prema tome, kolesterol je nužan za normalno funkcioniranje organizma, ali njegova prevelika količina je štetna. Najčešće se količina kolesterola u tijelu povećava zbog nepravilne prehrane, a povećanju pridonose i pretilost, nasljedna sklonost povećanju razine kolesterola i nedovoljna tjelesna aktivnost.
Suvišni kolesterol nakuplja se u raznim dijelovima tijela, a osobito na stijenkama krvnih žila što je osobito opasno ako je riječ o krvnim žilama srca koje se zbog nastanka aterosklerotskog plaka mogu suziti ili začepiti naslagama te dovesti do za život opasnih stanja kao što su angina pectoris, srčani ili moždani udar.
Kolesterol u krvnoj plazmi nije topljiv pa se vezuje za proteine koji ga prenose krvlju u obliku LDL- i HDL-kolesterola. LDL-kolesterol (kolesterol niske gustoće) taloži se na krvnim žilama, rizični je čimbenik za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja („loši kolesterol“), a HDL-kolesterol (kolesterol visoke gustoće) sprečava nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti odnoseći LDL iz arterija („dobri kolesterol“).
Znanstvena istraživanja pokazala su da uzimanje ulja crnog kima snižava razinu LDL-kolesterola te istodobno povisuje razinu HDL-kolesterola u krvi. Prema jednom istraživanju, uzimanje 30 mg ulja crnog kima po kilogramu tjelesne mase dnevno (oko pola žličice) tijekom 20 tjedana snižava LDL-kolesterol s 12,7 na 8,5, a povisuje HDL- s 41,7 na 83,42.
Dijabetes ili šećerna bolest označava skupinu metaboličkih poremećaja čija je osnovna značajka hiperglikemija odnosno povećana razina glukoze u krvi. Hrana se probavom razgrađuje do šećera koji se zove glukoza. Glukoza krvlju putuje u stanice u kojima se stvara energija potrebna za normalno odvijanje biokemijskih procesa. Za ulazak glukoze u stanice nužan je inzulin, hormon koji proizvode beta-stanice žlijezde gušterače.
Poremećen metabolizam glukoze nastaje zbog nedovoljnog djelovanja inzulina, a ono je posljedica poremećaja u izlučivanju inzulina, poremećaja njegova djelovanja ili kombinacije navedenog. Ako se ne stvara dovoljno inzulina ili inzulin koji gušterača izlučuje ne može djelovati, glukoza ne ulazi u stanice i raste njezina razina u krvi.
Istraživanjima je utvrđeno da ulje crnog kima povećava izlučivanje inzulina iz beta-stanica gušterače te bi se zato moglo primjenjivati u tretmanu dijabetesa i dijabetičke osteopenije (gubitka koštanih minerala).
Rezultati istraživanja pokazali su da je uzimanje 400 mg ulja crnog kima po kilogramu tjelesne mase (dvije žličice) tri puta dnevno nakon četiri tjedna terapije smanjilo koncentraciju glukoze u krvi s 21,7 mmol/l na 9,9 mmol/l.
Nastavlja se…
Napomena: Ulje crnog kima nije prikladno za oralno korištenje u trudnica, dojilja i male djece. U nekih osoba može se pojačati apetit jer ulje crnog kima djeluje kao stomahik.